Category: Tips

McD dan Beberapa Jenama Makanan Terkenal Disenaraikan Dalam “Haram & Doubtful Product”

Posted By : Mohamad Hafiez Che ramli/ 799 0

Halal Atau Tidak Halal? Jom Semak

 

 

TripJepun.com amat menitikberatkan makanan halal kepada pelangganya. Saya mempunyai soalan ringkas pada anda, Apakah perasaan dan tindakan anda bila melihat rakan serumpun anda mengambil makanan yang statusnya TIDAK HALAL?

 

Perkara ini Nampak terpencil tetapi sebenarnya ramai orang kita makan makanan TIDAK HALAL ini secara tidak sengaja.

 

Berikut kami senaraikan makanan-makanan tidak halal. Jangan terkejut jika anda sudah “ngap” yer.

 

1. KitKat (Brand cokelat terkemuka kan)

 

Macam mana? Line clear tak? Dah nama pun KitKat, confirm la kan kecur liur bila tengok. Kena pulak tengah penat, memang sumber tenaga yang pantas bersaiz mini.

 

Tapi, KitKat ni jatuh status TIDAK HALAL. Telan air liur je la ye. Ok jom next brand pula.

 

 

2. Haagen Dasz Rum Raisin (Pekena masa panas lit-lit memang “A”)

Aduh… biar betul? Ye memang betul! Tak apa, cuba bayangkan abang-abang, kakak-kakak dan adik manis sekalian, sedang berjalan-jalan masa panas terik, peluh pulak bercerau mengalahkan atlet jogging kemudian ternampak ais krim terkenal ni… gigit jari je halal akak abang…

 

Baik kita makan ais batu, bubuh jagung, sirap dan cendol… terbaik baq ang…

 

Kesimpulannya… Tidak Halal… ada alkohol.

 

3. Bosspresso, Boss Silky Black, Boss Colombia

 

 

Itu dia.. Minuman kegemaran para peminat kopi premium. Kena pulak drive seorang diri ditengah malam gelap gelita.

 

Mata makin merah menahan imaginasi keenakan dan empuknya tilam serta dibaluti kain selimut nyaman… jaga-jaga, selimut boleh jadi kulit khinzir masa subuh tu.haha gurau sikit-sikit.

 

Semestinya masa mata pedih ni air kopi tin atau botol ni kategori laku macam pisang goreng panas.

 

Jadi, apa kata kami…“TIDAK HALAL”

 

Ps: Boss Black Halal tau…

 

4. Lipton Royal Tea Latte dan Lipton

Kalau tadi penggemar kopi, kini tibalah masanya penggemar teh. Jom kita tengok sikit macam mana Boss yang kita bincangkan ni.

Nampak enak dan lazat jika diminum sejuk ditengah hari yang terik.

 

5. McD (Biar betul?)

 

 

“TripJepun.com jangan main-main. Ni isu sensitive ni. Boleh kena saman tau!”

 

Memang betul McD tidak halal ye kat Jepun. Kami berulang kali bagi penerangan dan penekanan agar peserta kami tidak ngap McD di sana.

 

Agak menyedihkan ada juga pelancong kita ter “makan” McD. Bukan mereka tidak mencari yang halal, tetapi masa trip ni macam-macam boleh jadi kan.

 

Kami di TripJepun.com sentiasa memastikan pelanggan kami selamat dari anasir-anasir ni. kami komited kebajikan pelanggan yer. Bukan pelanggan pun kami akan maklumkan juga sebagai tanggungjawab kami kepada saudara seagama.

 

6. KFC (Ya, ini jangan dilupakan)

 

 

 

Kruk! Kruk! Sedap betul ayam KFC kat Jepun ni. Masa kat Malaysia tak pulak rasa nak gigit ayam KFC ni. Kena pulak cuaca sejuk ni, lapar pun menjadi-jadi.

 

Nak buat macam mana lagi, ini pun terkandung dalam kategori tidak halal. Tak ape lah ye abang-abang dan kakak-kakak sekalian, Tour Guide TripJepun.com ni pakar bab makanan halal. Apa kata kita pekena signature menu dari jepun.

 

Pegi Jepun tapi nak makan apa yang boleh beli di Malaysia agak sayang la kan. Apa kata TripJepun.com guide anda dan bawa anda makan makanan best dan halal di sana? InsyaAllah BEST!

 

Tour Guide kami dapat rating 5 Star tau. Ramai yang puas hati.

 

Ada apa-apa nak WhatsApp, klik je TeamTripJepun. Nanti automatik WhatsApp untuk chatting dengan kami terbuka. Senang kan? Travel dengan kami lagi senang. Semua kami jaga 🙂

 

Disclaimer:

Kesemua artikel di atas adalah tidah halal di negara Jepun sahaja, walaubagaimanapun Insyaallah di Malaysia mematuhi garis panduan Halal yang telah di keluarkan & ditetapkan oleh pihak JAKIM.

GST DI JEPUN

Posted By : Firdaus Khalid/ 1213 0

Jepun seperti juga Malaysia telah lama mengenakan GST (Goods and Services Tax) kepada rakyatnya. Bagi yang belum mengetahui, kadar GST yang dikenakan oleh kerajaan Jepun kepada rakyatnya adalah sebanyak 8% daripada jumlah harga barang yang dijual. Kadar GST ini bertambah daripada kadar asal sebanyak 5% bermula pada tahun 2014.

CARA JIMAT BAYARAN GST DI JEPUN

Jepun seperti juga Malaysia telah lama mengenakan GST (Goods and Services Tax) kepada rakyatnya. Bagi yang belum mengetahui, kadar GST yang dikenakan oleh kerajaan Jepun kepada rakyatnya adalah sebanyak 8% daripada jumlah harga barang yang dijual. Kadar GST ini bertambah daripada kadar asal sebanyak 5% bermula pada tahun 2014. Sebagai contoh, barangan yang berharga 100 yen perlu dibayar pada harga 108 yen kerana 8 yen merupakan cukai GST yang perlu dibayar kepada pihak kerajaan.

Berbanding sebelum pada tahun 2014, harga barang biasanya dipamerkan termasuk dengan cukai GST tetapi semenjak kenaikan daripada 5% kepada 8%, terdapat sesetengah kedai yang hanya mempamerkan harga barangan tidak termasuk dengan cukai GST. Dengan nilai matawang Jepun yang tinggi, jangan terkejut anda telah membayar banyak cukai GST kepada kerajaan Jepun sewaktu melancong di sana.

Cara Berjimat

Tahukah anda pelancong asing dikecualikan daripada membayar cukai GST? Akan tetapi terdapat syarat-syart yang perlu dipenuhi sebelum melayakkan anda sebagai pelancong asing untuk dikecualikan daripada membayar cukai GST.

Yang pertama adalah kedai yang anda sedang membeli-belah berdaftar sebagai kedai yang menawarkan barangan bebas cukai GST. Kebiasaanya kedai-kedai ini mempamerkan papan tanda ‘TAX FREE’ di hadapan kedai mereka. Jika mereka tidak berdaftar, anda tidak layak dikecualikan daripada membayar cukai GST.

Yang kedua adalah anda merupakan pelancong asing yang masuk dengan visa pelancong sementara dan anda perlu menunjukkan pasport anda sewaktu pembayaran. Pelajar asing, pekerja asing dengan visa pekerja dan juga rakyat Jepun tidak layak untuk menerima pengecualian cukai. Pasport anda akan dilekatkan dengan resit pembelian dan juga cop khas kedai sebagai tanda barangan anda telah dikecualikan daripada cukai.

Yang ketiga adalah jumlah barangan anda beli sebelum cukai GST melebihi 5000 yen. Jika kurang daripada itu, anda tidak layak dikecualikan daripada membayar cukai GST. Sebagai contoh, anda membeli cendera mata sebelum cukai sebanyak 4999 yen. oleh itu anda tidak layak dikecualikan daripada membayar cukai GST. Kami menyarankan anda merancang pembelian dan juga berkongsi belian dalam satu resit yang sama jika melancong beramai-ramai bagi melayakkan anda dikecualikan daripada membayar cukai GST. Hal ini kerana bagi setiap 5000 yen barangan yang anda beli dan dikecualikan daripada cukai GST, anda telah berjaya menjimatkan wang anda sebanyak 400 yen iaitu lebih kurang RM16!!!

Harus diingat bahawa biasanya barangan ‘consumable goods’ iaitu barangan yang anda guna dan pakai di Jepun tidak dikecualikan daripada cukai GST. Sebagai contoh, makanan dan minuman tidak dikecualikan daripada cukai GST kerana barangan tersebut dianggap digunakan oleh anda sepanjang di Jepun.

Selain itu, terdapat sesetangah kedai yang mengecualikan terus bayaran cukai GST sewaktu pembayaran dan terdapat juga kedai yang mewajibkan anda membayar terlebih dahulu cukai GST beserta harga barang kemudian menuntut kembali cukai GST yang telah anda bayar di kaunter khidmat pelanggan.

Ketika berangkat pulang di lapangan terbang, selepas anda melalui pintu pemeriksaan keselamatan, biasanya terdapat kaunter kastam Jepun. Di kaunter tersebut anda boleh menyerahkan pasport anda supaya pegawai bertugas boleh mengutip kembali resit yang telah dilekatkan di pasport anda.

Akhir sekali kami di Trip Jepun mengingatkan anda bahawa walaupun anda mungkin dikecualikan oleh cukai GST di Jepun, anda masih boleh dikenakan cukai barangan sewaktu sampai di Malaysia bergantung kepada kuantiti dan harga barangan yang anda bawa. Malah, berhati-hati juga jika anda membeli barangan elektrik kerana voltan dan spesifikasi yang berbeza mungkin menyukarkan anda mengguanakan barangan tersebut di Malaysia.

JOM KE JEPUN

PAKEJ TRIPJEPUN.COM

5 TEMPAT REHAT JIKA TERLEPAS LAST TRAIN DI JEPUN

Posted By : Firdaus Khalid/ 778 0

Bagi pelancong yang menggunakan pengangkutan awam terutamanya kereta api di Jepun, antara perkara yang paling dirisaukan adalah terlepas ‘last train’ untuk pulang ke tempat penginapan. Selain disebabkan kesalahan atau kecuaian sendiri yang menyebabkan terlepasnya last train, terdapat juga faktor-faktor lain yang diluar jangkaan seperti cuaca yang buruk (salji tebal, taufan), kemalangan jiwa di atas landasan kereta api (bunuh diri,terjatuh) dan juga kerosakan kereta api.

5 TEMPAT REHAT JIKA TERLEPAS LAST TRAIN DI JEPUN

Bagi pelancong yang menggunakan pengangkutan awam terutamanya kereta api di Jepun, antara perkara yang paling dirisaukan adalah terlepas ‘last train’ untuk pulang ke tempat penginapan. Selain disebabkan kesalahan atau kecuaian sendiri yang menyebabkan terlepasnya last train, terdapat juga faktor-faktor lain yang diluar jangkaan seperti cuaca yang buruk (salji tebal, taufan), kemalangan jiwa di atas landasan kereta api (bunuh diri,terjatuh) dan juga kerosakan kereta api.

Walaupun Jepun adalah negara yang cukup selamat untuk anda berada di luar walaupun pada waktu selepas tengah malam, untuk menunggu di luar sehingga kereta api pertama mula beroperasi agak merisaukan. Selain itu, perkara yang paling dirisaukan adalah berkaitan suhu persekitaran dan cuaca. Jika tertinggal last train di musim panas mungkin tidak begitu menyeksakan kerana suhu pada waktu malam yang tidak terlalu sejuk untuk berada di luar di samping kebiasannya cuaca yang baik dan tidak hujan. Tetapi jika terlepas last train ketika musim bunga, musim luruh atau musim sejuk, suhu pada waktu malam yang amat sejuk memang amat menyeksakan. Keadaan menjadi lebih teruk jika cuaca buruk dan hujan turun sepanjang malam.

Jika mengambil teksi dan tinggal di hotel biasa bukanlah satu pilihan dek kerana kekangan bajet, kami di Trip Jepun akan berkongsi serba sedikit kepada anda tentang 5 tempat rehat yang boleh anda gunakan jika terlepas last train sementara menunggu train pertama mula beroperasi.

1. INTERNET CAFE / MANGA KISSA

Internet cafe ataupun biasanya dipanggil Manga Kissa kebiasannya banyak terdapat berhampiran stesen kereta api. Jika anda berseorangan atau berdua, internet cafe adalah satu pilihan yang baik untuk anda berehat sementara menunggu train pertama mula beroperasi. Dengan bayaran bermula dari 750 yen dan berubah bergantung kepada masa anda tinggal serta kemudahan yang disediakan, internet cafe adalah salah satu tempat yang agak selesa dan selamat sementara anda menanti waktu pagi tiba.

Paling menarik, antara kemudahan yang disediakan selain daripada komputer dan internet adalah minuman tanpa had, shower, tempat mengecas telefon, printer dan juga kemudahan pembayaran secara kad kredit. Malah ada sesetengah internet cafe mempunyai bilik berdua atau bilik keluarga selain kerusi yang disediakan agak selesa. Walaupun begitu, terdapat sesetengah internet cafe yang mewajibkan pengguna menjadi ahli terlebih dahulu sebelum dibenarkan menyewa kemudahan yang ada dengan sedikit bayaran.

2. KARAOKE BOX

Jika anda terlepas train dalam kumpulan, kami di Trip Jepun lebih mencadangkan anda untuk berehat di Karaoke Box. Walaupun bunyinya agak janggal tetapi percayalah karaoke box adalah salah satu tempat yang terbaik untuk anda berehat. Dengan sofa empuk yang disediakan serta kemudahan lain seperti minuman tanpa had dan khidmat menempah makanan, karaoke box selesa untuk anda menanti first train pada waktu pagi.

Malah, jika anda tidak mahu berehat sementara menunggu pagi, anda juga boleh mengisi masa yang ada dengan berkaraoke bersama rakan-rakan bagi menghilangkan bosan di samping menghilangkan kesedihan terlepas last train. Jangan risau, walaupun karaoke box di Jepun tidak menyediakan pilihan lagu berbahasa Melayu, terdapat banyak pilihan lagu berbahasa Inggeris yang boleh anda nyanyikan.

3. FAMILY RESTAURANT

Bajet masih lagi terhad dan perut anda lapar sementara menanti pagi, kenapa tidak anda cuba berehat di Family Restaurant. Kebanyakkan family restaurant dibuka 24 jam dan banyak terdapat berhampiran stesen kereta api. Kami mencadangkan anda mengambil set minuman tanpa had sepanjang menunggu di family restaurant kerana set ini tidak mempunyai had masa dan kuantiti. Walaupun kemudahan yang disediakan hanyalah seperti tandas dan juga tempat merokok, family restaurant sudah cukup untuk memastikan anda selesa sementara menanti pagi. Terdapat banyak family restaurant di luar sana seperti Saizeriya dan juga Gusto yang boleh anda pilih.

4. CAPSULE HOTEL

Jika anda berseorangan dan merasakan perlunya rehat yang cukup dan sempurna, anda boleh juga menggunakan servis capsule hotel. Walaupun harganya sedikit mahal, sekurang-kurangnya anda kembali segar keesokkan harinya. Antara kemudahan yang disediakan adalah wifi percuma, televisyen mini serta tandas dan bilik mandi yang dikongsi bersama penyewa yang lain. Capsule Hotel biasanya hanya terdapat di stesen-stesen kereta api utama tidak seperti 3 tempat di atas.

5. AIRPORT

Jika anda baru tiba di lapangan terbang atau sempat berkejar ke lapangan terbang berhampiran, lapangan terbang adalah satu pilihan yang paling murah. Selain faktor keselamatan yang terjamin, terdapat juga kedai serbaneka yang dibuka 24jam. Malah sesetengah lapangan terbang menyediakan surau untuk anda solat dengan selesa. Paling penting pastikan lapangan terbang yang anda pilih beroperasi 24jam dan kebiasannya international airport beropersi 24 jam.

PENUTUP

Kami di Trip Jepun amat tidak menyarankan anda berehat di luar kawasan tertutup seperti gelandangan sementara menanti pagi. Selain faktor keselamatan dan kesihatan, terdapat juga kemungkinan pihak berkuasa menahan anda atas sebab-sebab tertentu. 5 tempat yang kami sarankan mungkin tidak seselesa tempat penginapan anda tetapi sekurang-kurangnya dapat memastikan anda kekal selamat dan terhindar daripada cuaca malam yang membahayakan kesihatan anda.

JOM KE JEPUN

PAKEJ TRIPJEPUN.COM

TIPS KESIHATAN

Posted By : Firdaus Khalid/ 769 1

TIPS KESIHATAN DI JEPUN

 

ambulance japan

Kesihatan diri merupakan antara perkara yang amat penting dan harus dititikberatkan oleh bakal pelancong. Bagi yang merancang untuk melancong ke Jepun, kami di Trip Jepun sentiasa mengingatkan bakal pelancong supaya memastikan keadaan kesihatan dalam keadaan yang sangat baik sebelum dan semasa di Jepun.

Hal ini kerana sistem kesihatan di Jepun yang sedikit berbeza dengan Malaysia akan menyukarkan proses mendapatkan khidmat kesihatan di sana. Untuk pengetahuan, ambulans di Jepun tidak akan membawa pesakit ke hospital selagi mana tiada hospital bersedia menerima pesakit. Hospital berhak untuk tidak menerima pesakit atas beberapa sebab seperti ketidakmampuan memberi rawatan yang sesuai, tiada kekosongan tempat atau masalah komunikasi.

Faktor komunikasi ketika mendapatkan rawatan menjadi cabaran mendapatkan rawatan di Jepun. Tidak banyak hospital atau pusat kesihatan yang mempunyai pegawai bertugas yang boleh berbahasa Inggeris. Malah ada sesetengah pusat rawatan menolak untuk member rawatan kepada pelancong asing atas faktor bahasa selain ketidak mampuan untuk membayar kos rawatan. Kehadiran pemandu pelancong yang boleh berbahasa Jepun mungkin dapat membantu walaupun itu bukanlah satu jaminan untuk mendapatkan rawatan di hospital.

Selain itu, kos rawatan di hospital sangat mahal dan kebiasaanya di luar kemampuan pelancong. Keadaan ini jarang berlaku bagi penduduk Jepun kerana mereka diwajibkan menyertai skim insuran khas bagi penduduk Jepun. Bagi rakyat Jepun, mereka tidak perlu membayar 100% kos perubatan kerana setiap penduduk diwajibkan membayar insuran perubatan yang mana mereka hanya perlu membayar sebahagian sahaja kos perubatan. Pernah terjadi kepada pelancong Malaysia yang terpaksa membayar lebih RM300ribu kerana mendapatkan rawatan di Jepun.

Jika anda memilih untuk membeli ubat di farmasi-farmasi di Jepun, sistem pembelian ubat di Jepun tidak sama seperti di Malaysia. Anda tidak boleh terus ke farmasi untuk membeli ubat. Sebaliknya anda perlu ke klinik terlebih dahulu untuk mendapatkan preskripsi daripada Doktor. Doktor di klinik hanya memberikan konsultasi manakala pemberian ubat dilakukan oleh pihak farmasi. Malah harga ubat di farmasi Jepun juga lebih mahal berbanding harga ubat di Malaysia.

Artikel kali ini kami kongsikan beberapa perkara berkaitan kesihatan yang boleh menjadi panduan kepada anda sebelum ke Jepun.

TRAVEL INSURANCE

 

Travel insurance

Travel insurance atau insuran kembara merupakan antara perkara yang paling kami titikberatkan di Trip Jepun. Kami sangat-sangat menyarankan bakal pelancong untuk melanggan travel insurance sebelum ke Jepun.

Terdapat banyak syarikat yang menawarkan travel insurance di pasaran dengan pelbagai pelan dan pakej. Kami amat mencadangkan anda memilih travel insurance yang memberi perlindungan/coverage yang tinggi terutamanya yang melibatkan kemalangan dan juga kos rawatan kesihatan. Selain itu, lihat juga perlindungan seperti evakuasi kecemasa, kelewatan penerbangan, kehilangan harta benda dan sebagainya.

Selain itu, kami menggalakkan anda mendapatkan travel insurance yang dibayar terus oleh pihak insuran berbanding insuran ‘pay and claim’. Lebih mudah kerana anda tidak perlu mengeluarkan wang sendiri terlebih dahulu di samping terdapat kemungkinan claim anda ditolak oleh pihak insuran setibanya di Malaysia.

Terdapat banyak laman web yang menyediakan perkhidmatan membandingkan travel insurance seperti GOBEAR.com. Website-website seperti ini membantu anda membuat pilihan terbaik bagi travel insurance anda.

Mungkin anda terpaksa membelanjakan sedikit wang bagi melanggan travel insurance tetapi dengan adanya travel insurance, anda dapat melancong dengan hati yang lebih tenang kerana percutian anda dilindungi sekiranya berlaku bencana yang tidak diingini. Bagi muslim, kami menyarankan anda memilih insuran kembara yang berbentuk takaful berbanding insuran berbentuk konvensional kerana takaful kembara menepati syariah Islam berbanding yang konvensional.

UBAT-UBATAN

 

Bagi mereka yang mempunyai penyakit atau alahan tertentu yang memerlukan ubat-ubatan, kami sarankan agar anda membawa bersama ubat-ubatan tersebut dalam kuantiti yang mencukupi.Hal ini kerana kos konsultasi dan ubat sangat tinggi di Jepun jika anda tidak mempunyai insuran kesihatan di sana. Malah ada kemungkinan ubat yang dibekalkan di Jepun kurang serasi dengan anda.

Kami galakkan anda mendapatkan surat bertulis menyatakan pil-pil yang anda bawa merupakan ubat peribadi. Ini bagi mengelakkan anda ditahan lebih lama akibat disyaki membawa dadah terlarang.

Pastikan bekalan ubat anda mencukupi sepanjang berada di Jepun dan bagi mereka yang mempunyai penyakit berisiko tinggi  terutamanya golongan yang berusia, kami menggalakkan anda mendapatkan nasihat doktor terlebih dahulu sebelum membuat keputusan untuk ke Jepun.

Bagi mereka yang mempunyai penyakit lelah atau asma, kami amat menggalakkan anda membawa ‘inhaler’ lebih daripada 1 unit semasa melancong ke Jepun terutamanya pada musim bunga, luruh dan sejuk.

PERUBAHAN MUSIM

Suka kami ingatkan bahawa bagi negara 4 musim terutama Jepun, terdapat beberapa isu kesihatan yang perlu diambil berat bagi setiap musim. Hal ini kerana setiap musim mempunyai risiko kesihatan sendiri yang mana mungkin berbeza bagi setiap orang.

Musim Bunga: Alahan kepada debunga merupakan alahan yang biasa berlaku di Jepun pada musim bunga. Alahan ini akan menyebabkan selesema, bersin dan kegatalan pada mata. Bagi sesetengah orang, alahan ini dapat diatasi dengan hanya memakan ubat alergi. Bagi yang alergik kepada debunga, kami sarankan anda bersedia dengan ubat alahan dan penutup mulut sepanjang di Jepun.

Musim Panas: Strok haba merupakan antara masalah kesihatan yang sering berlaku pada musim panas. Pernah berlaku kematian akibat strok haba di Jepun. Jika anda merancang untuk melancong pada musim panas, kami galakkan anda mengurangkan aktiviti di luar ketika cuaca panas dan menggunakan topi atau payung ketika berada di luar. Banyakkan meminum air untuk memastikan badan anda sentiasa terhidrat.

Musim Luruh & Sejuk: Antara isu kesihatan yang sering timbul pada musim luruh dan sejuk ialah demam. Pastikan anda membawa ubat selesema dan demam dari Malaysia sebagai persediaan dan pastikan anda memakai pakaian yang sesuai apabila berada di luar. Pastikan badan sentiasa terhidrat dengan air kerana demam sering berlaku apabila badan anda kekurangan air.

IBU MENGANDUNG

ibu mengandung

Bagi ibu yang sedang mengandung walaupun masih di peringkat awal kandungan, kami di Trip Jepun amat tidak menggalakkan para ibu yang sedang mengandung melancong ke Jepun. Hal ini kerana ibu mengandung terdedah kepada pelbagai risiko yang  boleh membahayakan ibu dan juga bayi dalam kandungan.

Jarak perjalanan daripada Malaysia yang mengambil masa sekurang-kurangnya 6 jam sudah semestinya meletihkan bagi ibu di samping proses imigresen dan kastam  yang agak mengambil masa. Ini tidak lagi termasuk masa dan tenaga untuk anda bergerak dari lapangan terbang ke tempat penginapan. Jika dikira, proses perjalanan bermula dari Malaysia ke Jepun mengambil masa hampir separuh hari. Ini sudah pastinya memberi beban kepada ibu dan kandungan.

Paling utama, travel insurance tidak melindungi sebarang komplikasi kehamilan ketika berada di luar negara. Hal ini kerana komplikasi kehamilan bukanlah tergolong dalam kategori kemalangan atau masalah kesihatan. Pernah berlaku kepada rakyat Malaysia yang melahirkan anak pramatang di Jepun yang mana kos keseluruhan mencecah lebih RM300 ribu ringgit. Lebih menyukarkan keadaan, ibu terpaksa meninggalkan bayi pramatang sendirian di hospital sementara pulang ke Malaysia atas sebab-sebab tertentu seperti kos dan faktor kesihatan. Kejadian-kejadian seperti ini seharusnya menjadi panduan kepada kita kerana malang itu tidak berbau.

Kami di Trip Jepun amat menggalakkan wanita yang telah berkahwin supaya merancang terlebih dahulu sebelum ke Jepun. Jika anda sedang mengandung, kami amat menyarankan anda menangguhkan dahulu percutian anda sehingga anda selamat melahirkan anak dan keadaan anda sihat sepenuhnya. Malah bagi ibu yang merancang untuk mendapatkan anak, percutian ke Jepun boleh dijadikan bulan madu istimewa untuk anda.

JOM KE JEPUN

PAKEJ TRIPJEPUN.COM

internet japan

TIPS INTERNET

Posted By : Firdaus Khalid/ 3876 0

TIPS INTERNET  KETIKA DI JEPUN

 

Salah satu perkara yang sering dirisaukan pelancong yang bakal ke Jepun adalah berkenaan komunikasi dan kemudahan internet. Selain perlu adanya internet bagi tujuan perhubungan, internet juga diperlukan untuk mencari apa-apa infomasi yang diperlukan seperti  lokasi tempat menarik, lokasi makanan halal, tempat solat serta berkaitan tentang bas dan kereta api.

Oleh itu, artikel kali ini kami akan kongsikan kepada anda beberapa cara untuk anda mendapatkan perkhidmatan internet ketika berada di Jepun dan pada masa yang sama memberi panduan untuk anda memilih pelan yang sesuai dengan anda bagi memastikan anda dapat berjimat ketika melancong ke Jepun.

Simcard

smartphone japan

Bagi yang memilih untuk menggunakan telefon pintar atau tablet sendiri untuk melayari internet ketika di Jepun, anda boleh mendapatkan kad sim yang membolehkan anda  melayari internet menggunakan talian telefon Jepun. Terdapat banyak plan yang disediakan untuk pelancong yang mana kebanyakkan hanya menyediakan plan data sahaja. Plan bergantung kepada kelajuan internet, talian yang digunakan dan kouta yang disediakan. Kebiasaannya plan ini sah untuk tempoh masa tertentu. Untuk pengetahuan anda, terdapat 2 pilihan kad sim yang boleh anda pilih iaitu;

Pilihan 1:

Membeli kad sim yang dijual di Malaysia. Antara kad sim yang sering digunakan oleh pelancong ke Jepun adalah kid sim daripada Hello1010. Terdapat beberapa pilihan pelan yang ditawarkan oleh Hello1010. Oleh itu pilihlah yang bersesuaian dengan tempoh lawatan dan cara penggunaan anda di Jepun.

Pilihan 2:

Membeli kad sim di Jepun. Kad sim ini boleh didapati di kedai Bic Camera atau Yodobashi Camera. Bagi yang melancong bagi tempoh yang lama, terdapat juga plan yang sesuai seperti u-mobile.

Penggunaan kad sim lebih sesuai untuk penggunaan seorang atau berdua(hotspot) kerana kos yang lebih rendah berbanding menyewa poket wifi. Tetapi pengguna harus  berhati-hati dengan kouta yang dibekalkan supaya tidak kehabisan kouta ketika masih lagi melancong di Jepun.

Kami juga lebih menyarankan pelancong untuk membeli kad sim yang di jual di Malaysia. Hal ini kerana selain daripada harga yang lebih murah, ini juga memudahkan anda  ketika tiba di lapangan terbang Jepun. Anda dapat terus kekal berhubung berbanding terpaksa menunggu waktu yang lapang untuk membeli kad sim di kedai yang menjualnya.

Pocket Wifi

poket wifi japan

Jika anda memilih untuk menyewa poket wifi, terdapat 2 pilihan poket wifi untuk anda sewa.

Pilihan 1:

Menyewa  poket wifi daripada syarikat pembekal di Malaysia. Antara yang terkenal adalah Samurai Wifi, Travel Recommend dan juga HIS. Kadar sewaan juga serendah RM15/hari. Terdapat syarikat yang mengenakan deposit dan ada juga yang sifar deposit.  Pilihlah yang sesuai dengan keperluan anda.

Pilihan 2:

Menyewa poket wifi daripada syarikat pembekal di Jepun. Terdapat banyak syarikat-syarikat yang menyediakan servis menyewa poket wifi di lapangan terbang.Anda boleh memilih plan yang anda rasakan sesuai dan harga sewaan dalam lingkungan 1000yen (RM35) sehari.

Seperti juga kad sim, kami juga menyarankan anda terus menyewa poket wifi di Malaysia. Selain harga yang lebih murah berbanding menyewa ketika sampai di Jepun, ini turut memudahkan anda setibanya di lapangan terbang. Anda dapat terus berhubung ketika sampai hingga saat-saat terakhir berada di Jepun. Malah memudahkan anda kerana tidak perlu lagi berurusan di kaunter ketika sampai di Jepun.

Bagi yang melancong secara berkumpulan, kami lebih sarankan anda untuk menggunakan poket wifi. Selain daripada kouta yang besar (ada sesetengah syarikat menawarkan pakej unlimited data), internet juga dapat digunakan oleh ramai pengguna pada masa yang sama. Malah kos untuk menyewa semakin murah kerana kos sewaan dikongsi bersama.

Suka kami ingatkan untuk anda membawa power bank bagi kegunaan mengecas poket wifi ketika keluar berjalan. Walaupun kouta tidak menjadi satu masalah bagi poket wifi, ada kemungkinan bateri poket wifi habis ketika keluar berjalan. Yang paling penting, pastikan anda tidak lupa untuk mengecas poket wifi setibanya di tempat penginapan.

Rental Phone

rental phone japan

Mungkin di Malaysia kita tidak atau jarang mendengar mengenai servis menyewa telefon bimbit. Tetapi di Jepun, terdapat servis yang menyediakan perkhidmatan sebegini. Mungkin anda tertanya-tanya kenapa perlunya menyewa telefon bimbit sedangkan zaman ini hampir setiap orang memiliki telefon bimbit sendiri.

Sebenarnya selain daripada pelancong, servis ini turut disasarkan kepada ahli perniagaan luar, pekerja-pekerja luar sementara yang memerlukan mereka menggunakan talian telefon semasa berada di Jepun.

Bagi pelancong, servis ini biasanya digunakan semasa waktu-waktu kecemasan terutamanya jika berlaku kehilangan telefon bimbit sendiri dan juga ketika pelancong memerlukan talian Jepun untuk dihubungi pihak tertentu.

Terdapat  banyak syarikat yang menawarkan perkhidmatan ini seperti syarikat gergasi Softbank. Malah tidak sukar mendapatkan servis rental phone kerana banyak kaunter-kaunter di lapangan terbang Jepun menyediakan servis ini.

Kami tidak menyarankan pelancong untuk menggunakan servis rental phone ini kerana harga sewaan yang agak mahal kecuali bila tiba waktu kecemasan seperti di atas.

Internet café

manga kissa japan

Selain daripada cara mendapatkan plan internet di atas, terdapat juga pilihan lain iaitu menggunakan Internet Café. Di Jepun, Internet Café juga dikenali sebagai Netto Kafe(ネットカフェ) atau Manga Kissa(漫画喫茶)(Kissa bermaksud Café).

Internet Café di Jepun menyediakan banyak kemudahan seperti  plug mengecas, printer, small café,shower dan lain-lain .

Biasanya internet café ini juga digunakan bagi mereka yang terlepas kereta api atau bas terakhir untuk berehat sementara menanti keesokan hari kerana sewanya lebih murah berbanding hotel.Malah terdapat juga golongan pelancong menjadikan internet café ini sebagai tempat penginapan.

Kebiasaanya harga sewaan pula terbahagi kepada 3 jenis iaitu Flat Rate, Package Rate dan Free Time. Bagi flat rate, sewaan biasanya bermula pada harga 400yen untuk 1 jam. Ada sesetengah internet café memerlukan anda mendaftar sebagai ahli sebelum dibenar menggunakan servis di internet café.

Free Wifi

Di seluruh Jepun, terdapat WiiFI percuma dan berbayar. Untuk artikel kali ini kami hanya menekankan mengenai WiFi yang percuma sahaja.

Bagi WiFi percuma, kebiasaannya servis ini boleh didapati di stesen kereta api JR, stesen bullet train(shinkansen), stesen kereta api bawah tanah dan stesen-stesen kereta api utama. Selain itu, lapangan terbang, tourist information center dan juga coffee shop seperti Starbucks juga menyediakan servis WiFi ini.

Walaupun percuma, harus diingat bahawa terdapat WiFi yang senang digunakan dan juga yang memerlukan anda mendaftar terlebih dahulu. Di sini kami kongsikan aplikasi percuma yang boleh membantu anda menggunakan WiFi percuma dengan lebih mudah.

Japan Connected-free WiFi =Aplikasi telefon pintar yang membantu proses pendaftaran di hampir 150,000 hotspot internet percuma. Aplikasi ini membantu pengguna untuk tidak perlu berulang kali mendaftar setiap kali bertukar hotspot.  Pendaftaran memerlukan pengguna mengisi sedikit data peribadi.

Hotel / Hostel / Ryokan / Guesthouse / Backpackers Lodge

Majoriti  hotel atau hostel menyediakan akses internet percuma kepada pelanggan-pelanggan mereka. Walaupun begitu, terdapat juga tempat penginapan yang mengenakan sedikit bayaran bagi perkhidmatan internet.

Bagi ryokan mungkin perkhidmatan internet hanya terdapat pada lobi berbanding hotel yang mana internet dapat diakses dari dalam bilik hotel. Malah terdapat sesetengah hotel turut menyediakan computer berserta akses internet di dalam bilik hotel.

Kami menyarankan anda memeriksa terlebih dahulu tempat penginapan yang ingin ditempah sama ada pihak penginapan menyediakan akses internet atau tidak.

Airbnb

airbnb japan

Bagi yang memilih untuk menginap di AirBnB, kami menyarankan anda untuk memilih penginapan yang menyediakan poket wifi secara percuma. Dengan ini, anda telah dapat menjimatkan kos untuk membeli kad sim atau menyewa poket wifi. Sebaiknya dapatkan pengesahan host sama ada host membenarkan poket wifi dibawa keluar dari tempat penginapan atau tidak.

Kami menyarankan anda melakukan persiapan sebelum ke jepun. Sama ada menyewa poket wifi atau membeli sim kad, pastikan anda dapat dihubungi atau menghubungi apabilla berlaku kecemasan. Lain-lain kaedah adalah sebagai backup plan jika berlaku perkara di luar jangkaan. Bagi yang ikut pakej di trip jepun, jgn risau. Kami sedia membantu mencari dan menempah airbnb yg menyediakan poket wifi percuma.lebih jimat!

JOM KE JEPUN

PAKEJ TRIPJEPUN.COM

sushi japan

TIPS JIMAT KOS MAKANAN

Posted By : Firdaus Khalid/ 4828 0

JEPUN & KOS SARA HIDUP

Umum mengetahui bahawa Jepun merupakan antara  negara yang mempunyai kos sara hidup yang sangat tinggi. Menurut  laman web NUMBEO, Jepun merupakan negara ke-7 dalam senarai negara yang mempunyai kos sara hidup yang tinggi.

Tetapi kos taraf hidup ini tidak seharusnya menjadi penghalang untuk kita melancong dan menikmati pemandangan serta pengalaman unik yang ada di Jepun. Untuk pelancong yang mempunyai bajet yang terhad, terdapat banyak cara untuk mengurangkan perbelanjaan ketika berada di Jepun.

Selain kos pengangkutan dan penginapan, antara kos yang menelan belanja paling banyak di Jepun adalah kos makanan.

Kos Makan

Tahukah anda kos untuk sekali makan di Jepun adalah lebih kurang RM40 hingga RM80 bergantung kepada jenis makanan dan restoren yang anda kunjungi. Jika anda bercadang untuk makan di luar 3 kali sehari, anda telah belanjakan lebih kurang RM120 hingga RM240 untuk sehari! Dan jika trip anda merupakan trip 5 hari 4 malam, anda sudah belanjakan hampir RM1000 hanya untuk makan!

Makan Murah

Cara terbaik untuk menjimatkan kos perbelanjaan makanan ketika di Jepun adalah dengan memasak sendiri makanan.

Bagi tujuan ini, pilihlah penginapan homestay yang mempunyai kelengkapan memasak yang lengkap. Jika anda memilih untuk tinggal di hotel ataupun hostel ketika berada di Jepun, agak sukar untuk anda memasak sendiri makanan kerana tidak disediakan kemudahan untuk memasak.

Untuk lebih mudah, bawalah sedikit beras daripada Malaysia (beras Jepun berkanji dan melekit seperti pulut. Bentuknya bulat gemuk. Harga juga sedikit mahal).

Untuk juadah di Jepun, kami sarankan anda mendapatkan makanan paket jenama Brahim. Terdapat banyak pilihan di samping rasa yang enak dan mudah disediakan. Harga juga lebih murah jika anda mendapatkan sendiri paket Brahim ini di Brahim Store di Bangi.

Klik untuk dapatkan lokasi Brahim Store di Bangi

Tapi jika anda ingin membeli sendiri bahan mentah di Jepun pun tiada masalah. Bagi yang bercadang melancong di sekitar Tokyo, anda boleh singgah di Shin Okubo Station. Di sini terdapat banyak kedai yang menjual bahan mentah halal seperti daging, ayam, rempah ratus dan lain-lain lagi.

JOM KE JEPUN

Pakej TripJepun.com

yen

TIPS TUKARAN WANG

Posted By : Firdaus Khalid/ 3736 1

TUKAR RINGGIT KE YEN DENGAN KADAR YANG RENDAH

 

Di Jepun, matawang yang digunakan adalah dalam bentuk YEN. Oleh itu, disarankan kepada bakal pelancong ke Jepun untuk menukar matawang terlebih dahulu  Ringgit kepada Yen di Malaysia. Sebaiknya biarlah lebih wang yang ditukar kepada Yen di Malaysia berbanding terpaksa menukar ketika berada di Jepun.

Hal ini kerana amat sukar untuk mencari Money Changer yang menerima matawang Ringgit di Jepun. Jika ada, cas yang dikenakan sangat tinggi. Jangan terkejut jika kadar tukaran di Malaysia adalah RM40=1000yen, di Jepun kemungkinan tukaranya adalah RM60=1000yen.  Dalam erti kata lain, jika anda menukar 10,000yen, anda telah kerugian RM200!

Cara Menukar Wang Ringgit Kepada Yen

Terdapat beberapa cara untuk menukar wang Ringgit kepada Yen di Malaysia.

 

1. Money Changer/ Pengurup Wang

Terdapat banyak Money Changer di Malaysia yang menawarkan perkhidmatan menukar wang daripada Ringgit ke Yen.

Tetapi harus diingat, yang membezakan setiap Money Changer ini adalah kadar tukaran yang ditawarkan.

Carilah Money Changer yang menawarkan WE SELL yang rendah berbanding Money Changer yang lain. Semakin rendah we sell, semakin sedikit wang ringgit yang diperlukan untuk mendapatkan jumlah yen yang sama.

Kaedah menentukan kadar tukaran yang baik.

Sebagai contoh, kadar di XE adalah RM38.26 = 1000yen.

  • Cari Money Changer yang menawarkan kadar yang hampir dengan RM38.26 = 1000yen.

 

Di sini kami mencadangkan beberapa tempat yang biasanya menawarkan kadar tukaran Ringgit kepada Yen yang terbaik.

MV FOREX

 

 

Alamat : LG 042 Centre Court, Lower Ground Floor, Mid Valley Megamall, Mid Valley City, Lingkaran Syed Putra, 59200 Kuala Lumpur.

Contact : +603 2284 4761 / +603 2284 4771 / +603 2284 4000

 

MY MONEY MASTER

 

 

 

Alamat : LG 040 Centre Court, Lower Ground Floor, Mid Valley Megamall, Mid Valley City, Lingkaran Syed Putra, 59200 Kuala Lumpur.

Contact: 1800 22 3030

 

WARISAN RINGGIT

 

 

 

Alamat: GF, Selangor Mansion, 1002-A, Jalan Masjid India, City Centre, 50100 Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Malaysia

Contact: +60 3-2694 1421

Kami lebih menyarankan supaya anda menukar wang di kawasan yang tertutup seperti di Mid Valley. Ini kerana di Mid Valley terdapat bank untuk anda mengeluarkan wang anda dan terus ke Money Changer di samping kawalan keselamatan yang lebih baik berbanding di Money Changer di luar.

 

2. Bank Tempatan

 

 

 

Jika di kawasan anda tidak terdapat Money Changer, anda boleh juga menukar di bank-bank tempatan yang menawarkan perkhidmatan money changer.

Antara bank-bank yang menawarkan perkhidmatan tukaran wang asing adalah Maybank, CIMB Bank, Public Bank, Am Bank, Affin Bank.

Berikut adalah lawan web yang boleh anda guna untuk memeriksa kadar tukaran wang di setiap bank berikut

  1. MAYBANK
  2. CIMB BANK
  3. AMBANK
  4. PUBLIC BANK
  5. AFFIN BANK
  6. ALLIANCE BANK

Kebiasannya kadar tukaran di bank adalah lebih tinggi berbanding di money changer. Tetapi jika anda lebih selesa di bank, apa salahnya. Yang penting harus rajin membandingkan kadar tukaran antara bank-bank di atas.

3. Kad ATM

 

 

 

Jika anda kehabisan tunai dalam bentuk Yen di Jepun, anda boleh juga menggunakan kad ATM anda untuk proses mengeluarkan wang di Jepun.

Yang penting, anda telah mengaktifkan kad anda bagi kegunaan antarabangsa. Caranya mudah sahaja. Anda hanya perlu menghubungi khidmat pelanggan bank anda untuk tujuan pengaktifan dan juga penetapan had penggunaan.

Sebagai langkah keselamatan, kami menyarankan anda terus membatalkan kegunaan antarabangsa sejurus pulang dari Jepun. Ini kerana sebarang transaksi adalah menjadi tanggungjawab anda sepenuhnya dan pihak bank tidak akan bertanggungjawab jika berlaku transaksi di luar negara yang berlaku di luar pengetahuan anda.

Malah, kami juga menyarankan agar penggunaan kad ATM ini hanya dilakukan pada waktu kecemasan kerana kadar tukaran yang dikenakan agak tinggi dan mungkin akan membebankan anda setelah pulang ke Malaysia.

4. Kad Kredit

 

 

Penggunaan kad kredit juga adalah salah satu cara untuk berbelanja di Jepun. Jangan lupa untuk mengaktifkan kad untuk kegunaan antarabangsa. Seperti juga kad ATM, kami tidak menggalakkan anda menggunakan kad kredit selain daripada waktu kecemasan.

Selain daripada kadar tukaran yang tinggi, kemungkinan anda terlebih berbelanja dan berhutang di luar kemampuan juga adalah tinggi. Biarlah pergi dengan gembira, pulang juga dengan hati yang berbunga-bunga. Bunga-bunga hutang sama-sama kita jauhkan.

JOM KE JEPUN

PAKEJ TRIPJEPUN.COM

tokyo mosque

LOKASI MASJID DI TOKYO

Posted By : Firdaus Khalid/ 1477 0

LOKASI MASJID DI JEPUN

 

Sebagai seorang muslim, antara perkara yang sering dirisaukan apabila melancong atau mengembara ke negara yang majoriti penduduknya bukan Islam adalah berkenaan solat.

Tidak seperti di Malaysia yang mana terdapat banyak surau atau masjid di mana-mana, agak sukar untuk menjumpai surau atau masjid di Jepun terutamanya jika melancong ke kawasan luar Bandar.

Anda jangan risau, kami aku kongsikan kepada anda lokasi masjid serta surau yang terdapat di Jepun. Untuk tips kali ini, kami akan fokuskan kepada masjid dan surau yang terdapat di Tokyo.

Untuk pengetahuan anda juga, Lapangan Terbang seperti Haneda, Narita dan Kansai menyediakan tempat solat yang selesa. Jangan malu untuk bertanya kepada Customer Service berkenaan tempat solat ini ya.

Di penghujung artikel ini kami lampirkan alamat masjid-masjid yang terdapat di seluruh Jepun.

 

MASJID DI SEKITAR TOKYO

 

1) Al-Tawheed Mosque / Hachioji Mosque / Masjid Hachioji

 

 

Dibina pada tahun 2002, masjid yang selesa ini bukan sahaja menyediakan tempat solat, malah turut menganjurkan pelbagai aktiviti seperti kelas-kelas agama dan hari terbuka.

Akses: 30 minit berjalan kaki dari Stesen Hachioiji atau 0 minit dari Hentian Bas Hiraokacho

Alamat:

36-6 Hiraoka Machi, Hachioji-shi,
Postal Code : 192-0061

KLIK UNTUK LOKASI PADA GOOGLE MAP

https://goo.gl/maps/UMNSfEGiTat

 

2) Arabic Islamic Institute / Hiroo Mosque / Masjid Hiroo

 

 

Arabic Islamic Institute telah ditubuhkan pada tahun 1982 oleh Kerajaan Arab Saudi untuk menggalakkan kerjasama dan kefahaman budaya antara negara Arab dan rakyat Jepun.

Ia adalah gabungan institute yang menyediakan tempat solat, perpustakaan, muzium mini dan pelbagai aktiviti lain.

Akses: 10 minit berjalan kaki dari Stesen Hiroo

Alamat:

3-4-18 Moto Azabu, Minato-ku,
Postal Code : 106-0046

https://goo.gl/maps/BrXKNho2tkp

 

3) Ikebukuro Mushalla / Surau Ikebukuro

 

 

Akses: 2 minit berjalan kaki dari Stesen Ikebukuro

Alamat:

1-2-3-401 NishiIkebukuro, Toshima-ku
Postal Code : 171-0021

https://goo.gl/maps/QFr3ZgGJ4gQ2

 

4) Indonesia Musalla / Surau Indonesia

 

Akses: 7 minit berjalan kaki dari Stesen Meguro

Alamat:

3-6-6 Meguro, Meguro-ku

https://goo.gl/maps/2SdQrEu45dB2

 

5) Kamata Masjid / Kamata Mosque

 

 

Akses: 3 minit berjalan kaki dari Stesen Kamata

Alamat:

5-1-2 Kamata, Ota-ku,
Postal Code : 144-0052

https://goo.gl/maps/cmFGTh8ixkP2

 

6) Masjid As-Salaam / Okachimachi Mosque

 

 

Akses: 7 minit berjalan kaki dari Stesen Okachimachi

Alamat:

1F As-Salaam Bldg., 4-6-7 Taito, Taito-ku,
Postal Code : 110-0016

https://goo.gl/maps/hD2gukVQj2x

 

7) Otsuka Mosque / Masjid Otsuka

 

 

Masjid Otsuka siap dibina pada tahun 2000. Selain tempat beribadat, masjid ini juga menyediakan kelas pengajian Islam.

Akses: 3 minit berjalan kaki dari Stesen Otsuka

Alamat:
3-42-7 Minami Otsuka, Toshima-ku,
Postal Code : 170-0005

https://goo.gl/maps/7zYFuTVbBAm

 

8) Darul Arqam Mosque / Asakusa Mosque / Masjid Asakusa

 

 

Terletak di tengah Tokyo, masjid ini ditubuhkan pada tahun 1998 sebagai memenuhi pertambahan orang Islam di Jepun.

Akses : 20 minit berjalan kaki dari Stesen Asakusa

Alamat:

1-9-12 Hihashi Asakusa, Taito-ku,
Postal Code : 111-0025

https://goo.gl/maps/iVJCC4a9uqk

 

9) Makki Mosque / Ohanajaya Mosque / Masjid Makki / Masjid Ohanajaya

 

 

Akses: 7 minit berjalan kaki dari Stesen Ohanajaya

Alamat:

5-22-14 Yotsugi, Katsushika-ku,
Postal Code : 124-0011

https://goo.gl/maps/ZVqz9R8Pntq

 

10) Machida Musalla/ Surau Machida

 

 

Surau ini letaknya sedikit jauh dari Stesen Machida. Berjalan kaki mungkin mengambil masa 10-15 minit.

Akses: 10-15 minit dari Stesen Machida

Alamat:

194-0013, Machida –shi, Hara Machida, 4-22-16-202

https://goo.gl/maps/CF99exNarg72

 

11) Shibuya Mushalla / Surau Shibuya

 

 

Surau ini merupakan sebuah rumah yang disewa dan diubahsuai menjadi sebuah surau kecil di tengah Bandar Shibuya.

Untuk sampai ke surau ini, anda perlu menaiki lif ke tingkat 11 dan cari bilik bernombor 07. Jangan risau tersalah bilik kerana anda lambang surau di pintu hadapan bilik dan insyaAllah pintunya tidak dikunci.

Jika anda datang pada waktu malam, minta kebenaran daripada penjaga pintu dengan mengatakan anda hendak ke Musalla atau prayer room. Ini kerana pintu utama hanya boleh digunakan oleh penduduk yang memiliki kad akses.

Disebabkan surau ini tiada pembahagi antara lelaki dan perempuan(shared room), kami cadangkan jika wanita biarlah berteman.

Akses: 5 minit berjalan kaki dari Stesen Shibuya

Alamat:

150-0043 Tokyo-to, Shibuya-ku, Dogenzaka, 2 Chome 11-1

https://goo.gl/maps/NdNymMvn5zR2

 

12) Shin Okubo Mushalla/ Surau Shin Okubo

 

 

Terletak sangat hampir dengan Stesen Shin Okubo, surau ini letaknya di tingkat 4. Untuk yang pertama kali ke sini mungkin sedikit keliru deretan kedai yang padat serta tanda surau yang sukar dilihat.

Untuk lebih mudah, tanya pekedai Green Nasco atau di kedai kebab berhampiran. Jangan lupa untuk menikmati juadah kebab di sini. Untuk yang mencari daging,ayam serta produk halal lain, boleh dapatkan di kedai berhampiran surau ini.

Akses: 1 minit berjalan kaki dari Stesen Shin Okubo

Alamat:

(TINGKAT 4) 169-0073, 2-10 Hyakunincho, Shinjukuku-ku, Tokyo

https://goo.gl/maps/dLvU4E3M7YL2

 

13) Tokyo Jamii /Tokyo Mosque/ Masjid Tokyo

 

 

Lebih dikenali sebagai Masjid Tokyo, masjid ini adalah antara masjid yang terawal dan terbesar di Jepun.

Masjid ini di asaskan oleh imigran Russia pada tahun 1938 yang berhijrah ketika Revolusi Oktober. Masjid ini kemudiannya diubahsuai pada tahun 1998 yang mana reka bentuknya sekarang mirip-mirip kepada Masjid Biru di Turki.

Masjid ini bukan sahaja menjadi tempat untuk beribadat malah turut menjadi Turkish Cultre Centre yang mana menarik ramai pelancong dari dalam dan luar Jepun.

Keindahan seni bina ottoman dan keunikan menaranya menjadikannya antara masjid tercantik di Jepun.

Terletak di Yoyogi-uehara tidak jauh dari Shinjuku dan Harajuku, masjid ini antara masjid yang wajib dilawati jika anda berkunjung ke Tokyo. Jika anda datang ketika bulan Ramadan, masjid ini bukan sahaja menyediakan juadah iftar malah anda juga berpeluang berkenalan dan beramah mesra dengan muslim dari pelbagai negara.

Akses: 3 minit berjalan kaki dari Stesen Yoyogi-Uehara

Alamat:

151-0065 , 1-19 Oyama-cho, Shibuya-ku, Tokyo

https://goo.gl/maps/NvtqZkCLoi62

JOM KE JEPUN

PAKEJ TRIPJEPUN.COM

PANDUAN SOLAT DI JEPUN

Posted By : Firdaus Khalid/ 1338 0

PANDUAN SOLAT DI JEPUN

 

Artikel kali ini kami akan berkongsi serba sedikit tentang panduan solat ketika berada di Jepun. Panduan-panduan ini adalah panduan yang kami sendiri gunakan ketika menentap di Jepun. Yang penting, tanggungjawab kita sebagai seorang muslim tertunai dan dapat melancong dengan tenang.

 

TEMPAT SOLAT

 

 

Jika di Malaysia, kita sudah terbiasa jika mahu solat, terus saja mencari surau atau masjid yang berdekatan. Tetapi di Jepun, bilangan masjid serta surau masih lagi kurang dan kebanyakkannya terhad di Bandar sahaja.

Oleh itu jika anda melancong di kawasan yang tiada masjid atau surau yang berdekatan atau anda kesuntukan masa, antara tempat-tempat yang anda boleh pertimbangkan untuk solat adalah seperti di kawasan taman yang lapang atau kawasan parking. Jika anda berada pasaraya, kawasan tangga boleh juga digunakan kerana tangga jarang digunakan.

Tetapi jika anda berseorangan, kami cadangkan anda menggunakan bilik persalinan pakaian. Ini bagi mengelakkan anda terganggu ketika solat berseorangan.

 

WUDHU

 

masjid-nabawi

 

Disebabkan Jepun merupakan sebuah negara yang mengamalkan tandas kering yakni tandasnya tiada paip air dan hanya menggunakan tisu, ramai yang sedikit gusar untuk berwudhu di tandas.

Usah risau kerana anda masih boleh berwudhu. Yang penting sentiasa sediakan botol kosong supaya anda boleh mengambil air di sinki dan berwudhu di dalam tandas.

Yang penting pastikan anda lap air yang terpercik atau tertumpah ketika berwudhu mengunakan tisu yang disediakan. Ini kerana menjadi pantang bagi orang Jepun jika tandas mereka basah. Tandas basah menggambarkan tandas yang kotor bagi orang Jepun.

Kami tidak sarankan anda berwudhu di sinki kerana ianya akan mengganggu orang lain yang ingin menggunakan sinki tersebut di samping akan mengakibatkan kawasan sinki basah teruk. Perbuatan menggangkat kaki ke dalam sinki untuk berwudhu patut dielakkan kerana ianya sangat memberi gambaran buruk kepada orang Jepun.

Jika anda berpeluang menggunakan khuf, itu adalah lebih baik.  Jika pada musim sejuk, khuf bukan sahaja mengelakkan kaki anda sejuk malah memudahkan proses berwudhu.

 

WAKTU SOLAT

Untuk yang pertama kali ke Jepun sudah pasti tertanya-tanya berkenaan waktu solat. Mungkin ada yang merasakan waktu solat di Jepun lebih kurang sahaja seperti di Malaysia.

Untuk pengetahuan, disebabkan Jepun merupakan  negara 4 musim yang mana waktu siang dan malamnya berubah mengikut musim, waktu solatnya juga begitu. Sebagai contoh waktu solat subuh pada musim panas adalah pada jam 2.45 pagi manakala pada musim sejuk adalah pada jam 6 pagi.

Ini kerana pada musim panas matahari keluar lebih awal dan waktu siangnya lebih panjang berbanding pada musim sejuk.

Antara cara paling mudah untuk menentukan waktu solat di Jepun adalah dengan memuat turun aplikasi yang terdapat di smarphone seperti Prayer Time atau Muslim Pro. Jika tidak, anda boleh juga google waktu solat contohnya Tokyo Prayer Time dan google akan paparkan waktu solat bagi kawasan Tokyo.

 

KIBLAT

 

mecca

 

Seperti juga waktu solat, kami cadangkan kepada anda untuk memuat turun aplikasi yang terdapat pada smartphone. Cara ini sangat mudah dan sangat membantu anda sebagai pelancong.

Terdapat banyak aplikasi percuma di luar sana yang menawarkan servis memeriksa arah kiblat. Pilihlah yang mempunyai rating yang tinggi dan mudah digunakan.

 

PAKAIAN

 

 

Untuk pelancong lelaki, pakaian untuk solat tidaklah menjadi satu isu. Tetapi untuk pelancong wanita, ada yang tertanya-tanya adakah perlu membawa telekung untuk solat sepeti di Malaysia.

Kami lebih sarankan kepada pelancong wanita untuk memakai pakaian yang boleh terus digunakan untuk solat. Bukan sahaja memudahkan untuk solat di mana-mana malah sudah pasti dapat menutup aurat secara sepenuhnya.

Akhir  sekali, yang terbaik adalah anda merancang perjalanan anda lengkap dengan bila dan di mana anda mahu solat. Ini bagi mengelakkan anda terkejar-kejar dan risau berkenaan solat anda.

japan yukata

TIPS PEMILIHAN PAKAIAN

Posted By : Firdaus Khalid/ 7892 2

TIPS PAKAIAN DI JEPUN

 

 

Untuk yang pertama kali ke negara 4 musim seperti Jepun, antara persediaan yang mungkin sedikit merisaukan adalah tentang pakaian.

Kurangnya persediaan mungkin akan menyebabkan anda terpaksa berbelanja lebih sedikit bagi membeli pakaian setibanya di Jepun.

Artikel kali ini kami akan kongsikan berkenaan pakaian mengikut musim di Jepun. Semoga artikel ini dapat membantu anda memilih pakaian yang sesuai untuk ke Jepun nanti.

Musim Panas

 

japan summer

 

Jika anda merancang untuk melancong ke Jepun pada musim panas, persediaan daripada segi pakaian tidaklah membebankan.

Ini kerana suhu di Jepun pada musim panas adalah lebih kurang sama seperti di Malaysia. Bagi lelaki, memadai tshirt atau kemeja biasa dipadankan dengan seluar yang sesuai. Bagi wanita, tshirt atau blaus yang mempunyai pengaliran udara yang baik amat digalakkan.

Jika anda banyak terlibat dengan aktiviti di luar, elakkan memilih warna yang gelap seperti hitam kerana pada musim panas cahaya mataharinya agak terik. Warna yang gelap akan memerangkap haba dan menyebabkan badan anda menjadi lebih panas.

Elakkan memilih baju yang bermaterial tebal dan yang tidak dapat mengalirkan udara dengan baik. Pemilihan pakaian yang silap akan menyebabkan anda rasa tidak selesa sepanjang hari.

Walaupun musim panas, bawalah 1 jaket untuk kegunaan ketika dalam penerbangan.  Ini kerana suhu dalam kapal terbang mungkin agak sejuk jika penerbangan anda pada waktu malam.

Musim Bunga  dan Musim Luruh

 

Bagi musim bunga dan musim luruh, suhu purata tidaklah mencecah sehingga 0 darjah celcius. Tetapi harus diingat, pada waktu hujan, suhu mungkin mencecah sehingga 5 darjah celcius.

Untuk musim ini kami sarankan anda memakai jaket atau sweater ketika berjalan-jalan di luar. Pilihlah baju di bahagian dalam yang sedikit tebal bagi mengelakkan anda kesejukkan. Untuk pilihan seluar, jeans antara pilihan terbaik kerana tekstur kain yang tebal.

Pilih kasut yang kalis air kerana ada ketika hujan turun sepanjang hari. Kasut yang basuh boleh menyebabkan anda tidak selesa dan rimas.

Sarung tangan atau muffler tidaklah merupakan satu kemestian. Tetapi bagi yang tidak tahan dengan cuaca sejuk, boleh pertimbangkan pilhan tersebut.

Musim Sejuk

 

japan winter

 

Untuk musim sejuk, baju sejuk tebal merupakan satu kemestian. Jangan bergantung kepada jaket atau sweater biasa kerana ianya tidak mampu menahan asakan angin sejuk. Pilihlah baju sejuk yang dibuat daripada material yang berkualiti dan tahan lasak.

Pakaian di dalam pilihlah pakaian yang berkain tebal. Jika anda tidak tahan kepada cuaca sejuk, mungkin boleh pertimbangkan memakai long john di bahagian dalam baju bagi memerangkap haba.

Sediakan sarung tangan dan muffler bagi membantu anda menahan asakan angin sejuk. Pilih seluar dari kain yang tebal seperti jeans dan gunakan kasut yang kalis air. Keadaan akan menjadi lebih sejuk jika hujan turun pada hari tersebut.

Tambahan

 

 

Sebelum memulakan perjalanan, pastikan anda memeriksa cuaca pada hari tersebut. Hal ini kerana  hujan di Jepun kadan kala turun sepanjang hari. Pemilihan pakaian dan kasut yang tidak sesuai akan menyebabkan mood melancong anda terganggu.

JOM KE JEPUN

PAKEJ TRIPJEPUN.COM