December 2018

McD dan Beberapa Jenama Makanan Terkenal Disenaraikan Dalam “Haram & Doubtful Product”

Posted By : Mohamad Hafiez Che ramli/ 709 0

Halal Atau Tidak Halal? Jom Semak

 

 

TripJepun.com amat menitikberatkan makanan halal kepada pelangganya. Saya mempunyai soalan ringkas pada anda, Apakah perasaan dan tindakan anda bila melihat rakan serumpun anda mengambil makanan yang statusnya TIDAK HALAL?

 

Perkara ini Nampak terpencil tetapi sebenarnya ramai orang kita makan makanan TIDAK HALAL ini secara tidak sengaja.

 

Berikut kami senaraikan makanan-makanan tidak halal. Jangan terkejut jika anda sudah “ngap” yer.

 

1. KitKat (Brand cokelat terkemuka kan)

 

Macam mana? Line clear tak? Dah nama pun KitKat, confirm la kan kecur liur bila tengok. Kena pulak tengah penat, memang sumber tenaga yang pantas bersaiz mini.

 

Tapi, KitKat ni jatuh status TIDAK HALAL. Telan air liur je la ye. Ok jom next brand pula.

 

 

2. Haagen Dasz Rum Raisin (Pekena masa panas lit-lit memang “A”)

Aduh… biar betul? Ye memang betul! Tak apa, cuba bayangkan abang-abang, kakak-kakak dan adik manis sekalian, sedang berjalan-jalan masa panas terik, peluh pulak bercerau mengalahkan atlet jogging kemudian ternampak ais krim terkenal ni… gigit jari je halal akak abang…

 

Baik kita makan ais batu, bubuh jagung, sirap dan cendol… terbaik baq ang…

 

Kesimpulannya… Tidak Halal… ada alkohol.

 

3. Bosspresso, Boss Silky Black, Boss Colombia

 

 

Itu dia.. Minuman kegemaran para peminat kopi premium. Kena pulak drive seorang diri ditengah malam gelap gelita.

 

Mata makin merah menahan imaginasi keenakan dan empuknya tilam serta dibaluti kain selimut nyaman… jaga-jaga, selimut boleh jadi kulit khinzir masa subuh tu.haha gurau sikit-sikit.

 

Semestinya masa mata pedih ni air kopi tin atau botol ni kategori laku macam pisang goreng panas.

 

Jadi, apa kata kami…“TIDAK HALAL”

 

Ps: Boss Black Halal tau…

 

4. Lipton Royal Tea Latte dan Lipton

Kalau tadi penggemar kopi, kini tibalah masanya penggemar teh. Jom kita tengok sikit macam mana Boss yang kita bincangkan ni.

Nampak enak dan lazat jika diminum sejuk ditengah hari yang terik.

 

5. McD (Biar betul?)

 

 

“TripJepun.com jangan main-main. Ni isu sensitive ni. Boleh kena saman tau!”

 

Memang betul McD tidak halal ye kat Jepun. Kami berulang kali bagi penerangan dan penekanan agar peserta kami tidak ngap McD di sana.

 

Agak menyedihkan ada juga pelancong kita ter “makan” McD. Bukan mereka tidak mencari yang halal, tetapi masa trip ni macam-macam boleh jadi kan.

 

Kami di TripJepun.com sentiasa memastikan pelanggan kami selamat dari anasir-anasir ni. kami komited kebajikan pelanggan yer. Bukan pelanggan pun kami akan maklumkan juga sebagai tanggungjawab kami kepada saudara seagama.

 

6. KFC (Ya, ini jangan dilupakan)

 

 

 

Kruk! Kruk! Sedap betul ayam KFC kat Jepun ni. Masa kat Malaysia tak pulak rasa nak gigit ayam KFC ni. Kena pulak cuaca sejuk ni, lapar pun menjadi-jadi.

 

Nak buat macam mana lagi, ini pun terkandung dalam kategori tidak halal. Tak ape lah ye abang-abang dan kakak-kakak sekalian, Tour Guide TripJepun.com ni pakar bab makanan halal. Apa kata kita pekena signature menu dari jepun.

 

Pegi Jepun tapi nak makan apa yang boleh beli di Malaysia agak sayang la kan. Apa kata TripJepun.com guide anda dan bawa anda makan makanan best dan halal di sana? InsyaAllah BEST!

 

Tour Guide kami dapat rating 5 Star tau. Ramai yang puas hati.

 

Ada apa-apa nak WhatsApp, klik je TeamTripJepun. Nanti automatik WhatsApp untuk chatting dengan kami terbuka. Senang kan? Travel dengan kami lagi senang. Semua kami jaga 🙂

 

Disclaimer:

Kesemua artikel di atas adalah tidah halal di negara Jepun sahaja, walaubagaimanapun Insyaallah di Malaysia mematuhi garis panduan Halal yang telah di keluarkan & ditetapkan oleh pihak JAKIM.